20Φεβρουάριος2020

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Πολιτική | Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ: «Ζητήσαμε να συμμετάσχει εποικοδομητικά στο Βερολίνο»

Πολιτική επικαιρότητα ενημέρωση για ότι λένε και κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ: «Ζητήσαμε να συμμετάσχει εποικοδομητικά στο Βερολίνο»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση

που είχαν στο ΥΠΕΞ ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε «ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ ο Νίκος Δένδιας είπε στον Χαλίφα Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει δυνάμεις για την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε «είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων.
Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα».

Ο... νυχτερινός επισκέπτης Χαλίφα Χαφτάρ έφθασε χθες βράδυ στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας. Αμέσως κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο του, όπου τον επισκέφθηκε ο Νίκος Δένδιας για μια πρώτη συνάντηση.

Σήμερα ο Χαλίφα Χαφτάρ και ο Νίκος Δένδιας έχουν εκτενέστερη συνάντηση, ενώ ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό στις 13:30. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, διότι η επίσκεψη του Χαφτάρ δεν είναι επίσημη καθώς δεν είναι αναγνωρισμένη η εξουσία του. Ο Χαλίφα Χαφτάρ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Σήμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, παρά το ότι θα απουσιάζει από το τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση, επιχειρεί να εκπέμψει η Αθήνα με τις σημερινές συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με την επίσκεψη Χαφτάρ
Η επίσκεψη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρείται, πράγματι, διπλωματική ρελάνς της Αθήνας, καθώς γίνεται μόλις τρεις ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία θα κριθεί η τύχη της Λιβύης και από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. Η Αθήνα με αυτή την κίνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι απλά θιγόμενη από το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αλλά και ότι είναι «παίκτης» της περιοχής, που ασκεί επιρροή. Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Περίπου την ίδια ώρα που ο Χαφτάρ έφθανε στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Χαφτάρ

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Χαφτάρ και στην πλατεία Συνάγματος είναι δρακόντεια. Γι' αυτό άλλωστε επελέγη και το King George, καθώς είναι ένα ξενοδοχείο με ελεγχόμενη πρόσβαση και διαθέτει μηχανήματα ελέγχου.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η Διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα καταλήξει στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

Οι στόχοι της Γερμανίας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Δεδομένου ότι η Λιβύη είναι πλέον το σημαντικότερο σημείο αναχώρησης προσφύγων προς την Ευρώπη, η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου θα οδηγούσε, σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση, στην αύξηση των ροών. Επιπλέον, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την παρουσία τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, που ήδη δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, όλες οι συμμετέχουσες πλευρές στη Διάσκεψη για τη Λιβύη έχουν ήδη συμφωνήσει στο ψήφισμα τριών σημείων για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη.

iefimerida.gr

Φωτογραφία: Intimenews/ΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!