19Φεβρουάριος2020

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Υγεία | Μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στην αγορά-Τι γίνεται με τα αντιγριπικά

Ειδήσεις και θέματα υγείας διατροφής και ομορφιάς. Συμβουλές για υγεία και ευεξία

Μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στην αγορά-Τι γίνεται με τα αντιγριπικά

Όλο και μεγαλώνει η λίστα με τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.

Στον επικαιροποιημένο κατάλογο που δημοσίευσε ο ΕΟΦ, φαίνεται ότι 90 φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 40 από αυτά τα φάρμακα, ανάμεσά τους και το Tamiflu, το οποίο λαμβάνεται στις περιπτώσεις της γρίπης. Το φάρμακο παρουσίαζε έλλειψη τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για την εξάπλωση του ιού της γρίπης. Αποτέλεσμα ήταν να το προμηθεύονται πολλοί πολίτες προληπτικά από τα φαρμακεία, αλλά να μην είναι διαθέσιμο σε περιπτώσεις ανάγκης.

Στον κατάλογο των φαρμάκων που λείπουν από την αγορά, περιλαμβάνονται συνολικά 90 σκευάσματα, έναντι 108 που περιέχονταν στον κατάλογο του περασμένου Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται 56 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 17 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 12 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Στη διαδικασία αυτή αποδίδεται μέρος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά και στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ προχωρεί, κατά καιρούς, σε απαγορεύσεις εξαγωγών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της διοίκησής του, η απόφαση για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης είναι άμεσα εφαρμοστέα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

aftodioikisi.gr

myILIAnews.gr
Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myILIAnews.gr στα Social!